Galaksija.com

Djeca matriksa

Četvrti dio

  Nema bitke, nema rata,

- bez Mujice Arafata

  (anonimni pripadnik pokreta otpora)

 

 U poslednje vrijeme pojavile su se glasine u čaršiji, da su neki počeli gledati na malog Muju kao na narodnog heroja, jer priča i radi ono što mnogi misle al’ ne smiju da kažu, pa čak da je postao vođa i neke vrste pokreta otpora koji se nezvanično i skraćeno zove “MJF” (ne znam šta ova skraćenica tačno znači, ali izgleda da ima neke veze s nečim što Mujo često ima običaj da kaže). Jedino je ostalo nepoznato gdje mu je baza i ko su mu jataci. Priča se da je pokušao da kontaktira i medije, te preko njih da izjavi šta on o svemu ovom misli, međutim, oni su odgovorili da ono što on misli - vrijeđa vjerska i nacionalna osjećanja svih poštenih hrkljuševaca, eurohrkljuševaca, hrkljuševih svjedoka, kao i brojnih drugih hrkljuševih sljedbenika. Iz nezvaničnih izvora saznao sam da je Mujo ovaj njihov odgovor samo ukratko, onako kroz zube, prokomentarisao sa: “mater im jebem fašističku”!

  Mujo se onda navodno iz protesta priključio na Internet (uz pomoć gospođe Perside) te tako između ostalog počeo da koristi i “cyberspace” za svoju dalju bitku.

Ono: -  “Đe svi Turci – tu i mali Mujo”, za malog Muju već odavno ne važi (iz zdravstvenih razloga), tj. otkako je primjetio da “mor bit’ bidne - nešto s “Turcima” nije u redu”.

Sada ga neki nazivaju i Mujo Arafat, iz čega je odmah proizašao onaj, sad već odavno poznati slogan:

  “Nema bitke, nema rata – bez Mujice Arafata”.

  Juče ujutro pozvoni mi neko na vrata, kad sam otvorio, vidim gospođu Persidu, koju nisam vidio ne pamtim otkad.  Kad sam je pozvao da uđe na kafu, ona se prvo nekoliko puta okrenula oko sebe, kao da je htjela da se uvjeri da je niko ne prati, a onda je stavila prst na usta i rekla kako mora nešto u povjerenju da mi kaže, jer ako nas ko čuje, moglo bi oboma da nam bude - žžk.

  Tako mi je gospođa Persa, onako uz kafu, priznala kako se Mujo krije kod nje u kući i sve mi je potanko ispričala.

Rekla mi je i to kako je mali Mujo napravio više incidenata, a ne samo jedan, tj. onaj u vezi bavljenja poezijom, odnosno, kako bi se reklo - umjetnošću.

  Prvi incident se desio kada je nakon jednog dubljeg, studioznog proučavanja PISMA, ajatolah Milojko bin Aladin zaključio da sve činjenice ukazuju na to da Hrkljuševa mater mora da je bila - junferica (djevica, prim.prev.), te je mogla da ga rodi samo uz pomoć Duha Svetoga, mada još uvijek nije mogao sa sigurnošću da utvrdi kako bi ovaj (duh sveti) – mogao da izgleda. S ovim njegovim pronalaskom odmah se složio i “prvi do Hrkljuša” velečasni Atamaran Ž. Ataturk, te su tako njih dvojica odmah odlučili da tu istinu, oko koje su se jednoglasno složili, uključe i u PISMO, kao ajet: 0012.

Naravno, Atamaran je sugerisao Milojku da ovaj to prezentira narodu kao što se to i do sada po starom dobrom običaju radilo, tj. da kaže kako se radi o informacijama dobijenim iz prve ruke, odnosno, od strane samog Hrkljuša,  (oni su već odavno primjetili da narod bolje poštuje one direktive  koje dolaze od samog Hrkljuša - lično). Tako je ajatolah Milojko odmah sazvao eurohrkljuševce na sastanak, kako bi im sve ovo i javno objelodanio.

  Kada je Milojko na sastanku svečanim tonom objavio kako se Hrkljuš dž.š. nedavno opet pojavio u snu velečasnog Atamarana Ž. Ataturka, te ovome otkrio još neke detalje iz svog privatnog života među kojima i to kako mu je mater bila junferica i kako se u stvari radilo o duhu svetome, mali Mujo je odmah ustao ne sačekavši da ovaj završi šta je mislio da kaže, te je potvrdio stvar riječima: “Jest, bila je junferica isto ko i moja mater Latifa”. On je još dodao kako i to slobodno mogu uključiti pod isti ajet (Hrk.dž.š. 0012), PISMA. Nakon ovog komentara, mali Mujo je bio izbačen sa sastanka.

Dok su ga gurali napolje, Mujo je, onako sa vrata, glasno negodujući, nekako uspio da izjavi za javnost:

 “Morete me slobodno povuć za “duha svetoga”, mater vam jebem fašističku”!

Tako je nakon ovog sastanka Milojkovo otkriće uvršteno u PISMO, kao ajet 0012, dok je Mujin prijedlog u vezi uključenja Latife u isti ajet PISMA, ostao nerazmotren.

  Čini se, u stvari, da je malom Muji prekipjelo kada je jednog dana, nakon dugo… dugo… dugo… itd. vremena, uspio da se sastane sa dovoljno para da ode u aščinicu (vrsta restorana, prim.prev.) na begovu čorbu, što je bilo njegovo omiljeno jelo. Kad je Mujo ušao u svoju omiljenu “Aščinicu kod Bajre” i pomenuo Bajri begovu čorbu, svi eurohrkljuševci, kojih je bila puna aščinica, skočili su sa stolica kao da ih je neko ofurio. U prvom momentu nisu znali da li ih ovaj namjerno zajebava (provocira -  prim.prev), pa da ga tuku, ili se radi o nekom jadniku koji je malo skreno (neprilagođen, prim.prev.).

Mujo se u prvom momentu takođe osjetio nekako nelagodno, što bi se reklo, kao pile i eurohrkljuševac, kad im se - pogledi susretnu. Situacija je bila napeta sve dok jedan stariji i pribraniji eurohrkljuševac nije smirio stvar i lijepo objasnio Muji kako im je Hrkljuš dž.š. već odavno strogo zabranio piletinu, u šta naravno spadaju i kokoši, i kako je veoma dobro poznato da se begova čorba ne može ni zamisliti bez stare dobre kokoške, - a kamoli napraviti. Ukratko rečeno: nema kokoške – nema ni čorbe.

  Čini se da ovaj Muji ništa gore nije mogao da kaže, jer kad mali Mujo ču ovo, krv mu udari u glavu, izvuče odnekud neku motku i vrisnu iz petnih žila, da se cijela aščinica zatresla: “Marš napolje majku vam jebem fašističku”!!! Svi koji su se zadesili u aščinici nahrupili su prema vratima, bez ikakve dalje diskusije, dok ih je Mujo usput mlatio motkom. Kad je aščinica ostala pusta, Mujo se okreno prema gazdi Bajri, koji je ostao propisno ukočen dok se sve ovo dešavalo, i procjedio kroz zube: “A ti Bajro, ako mi sad ne stvoriš kokoš i ne napraviš čorbu, glavu ću ti sa ramena otkinut, mater ti jebem fašističku”.

  Ovaj događaj ostao je poznat u čaršiji i kao “Incident iz Bajrine aščinice”. Ono što je sigurno, Mujo nije izašao iz aščinice sve dok nije pojeo begovu čorbu, i uredno je platio. Dok se sve ovo dešavalo i murija (policija, prim.prev.) se trudila da ostane po strani, jer je već odavno bilo dobro poznato koliko je mali Mujo zajeban (nezgodan, prim.prev.), kad - popizdi (kad se naljuti, prim.prev.).

Kako je Bajro uspio da nabavi kokoš, i dan danas je ostalo misterija?!

  Nakon ovoga, Mujo je navodno otišao kući, skinuo Fatu sa štrika, uzeo olovku i papir, te se prihvatio pisanja Šuljkrhovih Stihova. (Ovdje moram napomenuti da Mujina Fata već neko vrijeme pati od “sindroma svakodnevnog vješanja na konopac”, nešto slično kao onaj Ivan, iz Kusturicinog filma “Podzemlje”). Nakon što je završio sa stihovima, Mujo je provjerio da li Fata još diše, pa kad se uvjerio da ova daje znakove života, zaputio se opet prema čaršiji, rješen da se jednom zauvjek obračuna sa Hrkljušem. Prethodno  je Fati ostavio poruku, sa napomenom da se: “neće više ni vraćat kući, sve dok se ona ne prestane vješat, pa nek onda ona vidi ko će je sljedeći put skidat sa štrika”).

  Ostalo, manje više znamo.

  Gospođa Persida mi je onda otkrila i stvarni razlog svoje posjete. Nakon određenog vremena surfinga po internetu Mujo je primjetio kako je www.galaksija.com jedan od poštenijih vebsajtova koji se danas može naći, te je izrazio želju da meni, onako uz kafu, kaže šta on lično o svemu ovome misli, onako, iz prve ruke, što bi se reklo. Tako je on poslao gospođu Persu do mene, kako bi ugovorili sve detalje oko toga. Ja sam napomenuo Persi kako nemam sa novinarstvom nikakve veze, kao i to da nisam nikada nekoga intervjuisao, ali kad se o malom Muji radi, nisam mogao da odbijem. Tako sam obećao Persi da ću uskoro svratiti na kafu i ona je onda zadovoljna otišla kući.

  U međuvremenu se desilo još nešto što bi moglo da bude bitno u cijeloj ovoj priči.

Posmatrajući iz prikrajka sva ova dešavanja u čaršiji, protojerej Amfilohije Čabaravdić, visoki hrkljuševski velikodostojnik, vidjeo je u svemu ovome i svoju šansu. Već odavno je u redovima hrkljuševaca nastalo neko komešanje, jer marka i euro ipak nisu jedno te isto. Euro kao euro - puno bolje kotira, i skoro duplo više vrijedi.

Amfilohije već dugo vremena očekuje, da se i njemu Hrkljuš javi, makar u snu, te objavi kako će i njima isplatu obavljati u eurima, međutim, kako se ovaj nikako ne javlja, Amfilohije je predložio velikomučeniku Vasi S. Tajčiću, inače poznatom kao brat Vasa, da izađe iz grada i vidi šta se dešava, odnosno, da vidi - “đe je zapelo”.

Amfilohije je računao da  će brat Vasa, koji je inače bio poznat po tome što je najviše volio Hrkljuša, uspjeti da ga nagovori da se i hrkljuševcima isplata obavlja u eurima. Tako je brat Vasa izašao iz grada, jer mu je Amfilohije prethodno i obećao da će ga, kao nagradu za to, - posvetiti, što je bratu Vasi i bio najveći cilj u životu.

Vasin jedini uslov je bio da se posvećenje obavi što prije, tako da njegova žena Persida, koju je on volio skoro kao Hrkljuša, bude ponosna na njega. Međutim,  prođe već dosta vremena a od Vase i Hrkljuša nikakvih vijesti.

U međuvremenu, dok se neko od ove dvojice ne javi, računao je Amfilohije, ne bi bilo loše da Muju, koji je već postao poznati eurohrkljuševski odmetnik, pridobije na svoju stranu, - iz propagandnih razloga.

Tako je uspio slučajno da sazna i gdje se Mujo nalazi, jer je on redovno obilazio gospođu Persu, otkako je brat Vaso izašao.

  Tako je protojerej Amfilohije Čabaravdić, jednog dana, lično i tajno posjetio Muju s prijedlogom da ovaj potpiše za hrkljuševce, uz obećanje da će mu ovi pružiti zaštitu, od tada pa nadalje. Usput je i napomenuo Muji da bi mu za jedan takav transfer bio u stanju isplatiti i stanovitu svotu novca, kao i to da će mu svakodnevno obezbjediti begovu čorbu, jer je kod hrkljuševaca kokoš bila još uvijek dobrodošla životinjka.

Amfilohije, navodno, nije stigao ni da prezentira Muji ovu svoju ponudu do kraja, jer ga je ovaj u međuvremenu pljunuo, uz komentar:

“Marš napolje majku ti jebem fašističku”!!!

S obzirom da se Mujo usput dobro potkovao i sa jednom od oklagija iz Persidine zbirke, Amfilohije je žurno i bez ikakve dalje diskusije napustio prostorije.

  Poslije ovog incidenta, Amfilohije se  zarekao da će se osvetiti malom Muji, kako tako, međutim nije smio da otkrije Mujino sklonište, jer je znao da bi mu gospođa Persida glavu otkinula zbog toga (neki čak tvrde da je Persa zajebanija i od malog Muje, kad popizdi).

  Otkako je muž gospođe Perside, gospodin Vasa S. Tajčić,  inače čuveni hrkljuševski velikomučenik i numerolog, odmilja poznat i kao “brat Vasa”, napustio grad,  ni ona ne stoji baš u najboljim odnosima sa Hrkljušem. (Koliko je Vasa bio poznat po svojim misionarskim naporima najbolje govori podatak da se i dan danas od mnogih hrkljuševaca može čuti izreka: “Brat Vasa zemlju zatalasa”!)  Naime, ona je sigurna da je Hrkljuš nasamario njenog Vasu, jer Vasa je nju (a Hrkljuša pogotovo) toliko volio, da bi joj on sigurno poslao nešto para da ih je dobio. (U čaršiji se još uvijek šuška kako je brat Vasa u nekoj vrsti tajne misije).

  S druge strane, nakon poslednjeg većeg sukoba u čaršiji, između hrkljuševaca i eurohrkljuševaca, toliko je jednih i drugih moralo naglo tj. u kratkom vremenskom periodu, da napusti grad, da se sumnja da ih je Hrljuš mogao sve uredno da isplati, odnosno i ako jeste, po svim logičkim principima morao je već odavno da bankrotira.

  Tako, kada je gospođa Persida našla malog Muju sakrivenog u njenom kokošinjcu (eurohrkljuševci nikada ne zalaze u kokošinjce iz već poznatih razloga, što je mali Mujo naravno dobro znao), ona se sažalila i ponudila mu je utočište. Na kraju krajeva, bilo joj je milo što se bar neko našao da se na neki način suprostavi ovoj “pomami” (kako ona kaže za - mahnitanje). Tako se od tog dana gospođa Persida ne odvaja od Muje i svoje oklagije, koju stalno drži u pripravnosti, za kako kaže - “zlu ne trebalo”, što nam govori da su Mujo i Persa postali dobar tandem u borbi protiv mahnitanja.

  Uostalom, i mali Mujo je rekao:

"Jarane, protiv primitivizma se nemere umjetnošću"

 

  Kraj četvrtog dijela

 

Peti Dio

 

(Uskoro: Ekskluzivni intervju sa malim Mujom!!!)

-----

Home