Galaksija.com

Djeca matriksa

Peti Dio

 

Ma, ne čudim se ja njima, -  što su nam ga zavukli,

Nego nama, - što smo im se naguzili

 

(mali Mujo)

 

  Ne stigoh ni da odem do gospođe Perside da porazgovaram sa malim Mujom, a u čaršiji se situacija opet drastično zakomplikovala.

  Otkako je onaj velikomučenik, brat Vasa izašao iz grada u svojoj tajnoj misiji da izvidi šta se dešava, tj. “đe je zapelo” u vezi sa prelaskom na euro, od njega i Hrkljuša još uvijek ni traga ni glasa. U međuvremenu ga je protojerej Amfilohije Čabaravdić proglasio i za svetca, s nadom da se ovaj neće više ni vraćati, te je sada brat Vasa poznat među ortodoksnim hrkljuševcima i kao - Sveti Vasilije.

  Napokon je i najviši hrkljuševski velikodostojnik, kardinal Jovan Jovo I (Prvi), izgubio strpljenje, jer je vidio da je šuljkrh (vrag, prim.prev.) odnio šalu, te da se mora nešto pod hitno preduzeti. On je već odavno primjetio da je orginalna verzija PISMA, koju je on držao u svojim rukama, vidno zastarila, odnosno ne prati više najnovije modne trendove, te je i on odlučio da, tu malo doda i oduzme, uključujući i prelaz na isplatu u eurima, kad se radi o vangradskim transakcijama.

  Njemu se lično nije do sada mnogo žurilo s tim, jer je on već odavno sve svoje lične transakcije obavljao u eurima, a u gradu mu je bilo toliko lijepo da mu nije ni na kraj pameti bilo da izlazi i gleda šta se napolju dešava.  Kardinal Jovo I je ionako već do sada skupio nekoliko puta više novca nego što je Hrkljuš u stanju da isplati.

  Naime, jedan od njegovih najvećih problema bio je i taj što mu je hronično nedostajalo skladišnog prostora za tone zlata, dragog kamenja, i ostalu pokretnu i nepokretnu imovinu koju su njemu, kao Hrkljuševom predstavniku, zavještali pohrkljušni hrkljuševci u nadi da će kod Hrkljuša dobiti jedan bolji tretman, kako u gradu, tako i van njega.

  Kardinal Jovo je, zauzvrat, pohrkljušnom narodu obećavao kako će ga lično preporučiti kod Hrkljuša kao nagradu za njihovo dobročinstvo. Jovo je čak uveo i to da ukoliko bi se stanovita suma uplatila na njegov račun, onda će Hrkljuš biti voljan da oprosti i određene nestašluke tim pojedincima, a dobro je poznato kako niko nije bezgriješan.

  Tako je on preuzeo odgovornost na sebe da prikuplja poklone od svih pohrkljušnih ljudi, te da lično pripazi na njih, “dok se Hrkljuš ne javi i izrazi svoju želju šta da se sa tim radi”.

  Međutim, sada je došlo vrijeme da on malo misli i na svoj narod, odnosno na “svoje stado” (kako on to često voli da kaže).

  Narod kao narod, nenavikao da razmišlja svojom glavom, a voli da prati nove trendove, brzo se oduševio kad je čuo kako se kardinalu Jovi ukazao Hrkljuš dok je ovaj pio kafu na četvrtom spratu jedne od svojih rezidencija, stacionirane na brežuljku iznad naše čaršije. Prelazak na euro kao platežno sredstvo stigao je u zadnji čas, što je oduševilo mnoge hrkljuševce a pogotovo one starije i teško bolesne, koji su se pripremali da napuste grad. Čak su i oni kojima je pretio izlazak iz grada usljed nedovoljnih količina hrane, odnosno, hronične gladi, primili ovo kao jednu dobru vijest, te su sada i oni hrabro i stoički podnosili glad.

I oni mlađi, od kojih se često zahtjevalo da ratuju protiv “onih drugih”, takođe su rado prihvatili ovu vijest, jer sada ako se grad napusti i prije vremena, kao rezultat ratnih aktivnosti, imaće se sa čim “baratati” tamo, s druge strane. Ne moram ni da napominjem koliko je porasla Hrkljuševa popularnost među hrkljuševcima, nakon prelaska na ovaj novi vangradski finansijski sistem.

  Tako sada jedan normalan čovjek, od gledanja u nebo, nije više u stanju da primjeti šta se oko njega dešava, a kamo li u njemu samom.

(Mali Mujo ide čak dotle da tvrdi kako je upravo to i “bio cilj svih tih Hrkljuševih ambasadora”).

  Pogled u svijetlu budućnost za narod je uvijek bio važniji od pogleda u mračnu sadašnjost. Sakupljanjem bodova u sadašnjosti, narod je počeo da si obezbjeđuje svjetliju budućnost.

  “Sadašnjost po samoj svojoj prirodi ne može nikada da bude budućnost, a ljudi, srećom, ne mogu da shvate da se samo u sadašnjosti može živit”, filozofirao je u sebi Atamaran Ž. Ataturk, prvi do Hrkljuša dž.š., dok je zadovoljno uvlačio dim iz svog čibuka i pio kafu na četvrtom spratu jedne od svojih rezidencija, stacionirane na brežuljku iznad naše čaršije. Sunčeve zrake veselo su se poigravale na staklima njegovog najnovijeg blindiranog mercedesa, koji je bio parkiran tako da ovaj može sa svoje terase jednim okom stalno da gleda na njega, a drugim na čaršiju.

Sama pomisao da kardinal Jovo još uvijek nije nabavio ovaj model Mercedesa, uljepšavala mu je dan. Iako obojica imaju svoje privatne avione tipa Boing 767 koje redovno koriste kad posjećuju druge čaršije u gradu, oni se cijelo vrijeme takmiče u tome koji će od njih dvojice prije nabaviti najnoviji tip Mercedesa, i čiji će biti bolje blindiran.

  Moraće se nekako Hrkljušu dž.š. ipak odužiti, pa ko god da ga je izmislio, pomisli Atamaran,  a onda mu pade na pamet jedan detalj, za koji mu nikako nije bilo jasno kako ga prije nije primjetio. Hrkljuš dž.š. i Hrkljuš - ne mogu biti jedno te isto. Pa lijepo je vidljivo da ovaj prvi ima u svom imenu dž.š., dok onaj drugi nema. Tako ni eurohrljuševci ne mogu da budu isti narod kao hrkljuševci, a ako nisu isti narod, onda je red da se ni ne priča istim jezikom. Čista logika. Kad je prinjeo ustima šoljicu sa kafom, a on je obožavao kafu, sinu mu ideja. Mogao bi u Hrkljuševu čast da umetne slovo “H” u riječ kafa, tako da svaki onaj ko pomene ili popije kafu – odmah pomisli na Hrkljuša dž.š. Poznato je da narod stalno pije kafu, pa će tako stalno misliti i na Hrkljuša dž.š., računao je Atamaran. Jedini je problem bio što riječ - kaHfa, nekako nije baš najljepše zvučala za uho, međutim on je to brzo riješio pretvarajući slovo – f, u slovo - v, te se na kraju savim lijepo moglo reći – kaHva.

                                                                                       

Odmah je nazvao ajatolaha Milojka bin Aladina i saopštio mu ovu najnoviju vijest. U narodu se vrlo brzo razvio takmičarski duh, kada je saznao za ovo u vezi Hrkljuša i slova H. Milojko je naravno rekao i da svako slovo H u sredini riječi nosi jedan poen kod Hrkljuša, tako da su ovi počeli sa ubacivanjem ne jednog, nego po nekoliko slova H u jednu riječ. Ovu pomamu Atamaran je jedva uspio da zaustavi tako što je objasnio narodu kako je samo jedan Hrkljuš dž.š., te tako se ne smije ni više od jednog slova H ubacivati u sredinu riječi. Oni pojedinci koji su uspjevali  i da “meHko izgovore” to slovo H u sredini riječi, postali su najveći frajeri u čaršiji.

  Protojerej Amfilohije Čabaravdić i kardinal Jovo I već odavno nisu bili međusobno u najboljim odnosima. Amfilohije nikako nije uspjevao da uhvati ritam sa Jovinim tumačenjem PISMA, i stalnim nalaženjem novih i do tada skrivenih značenja. Jovo je oduvijek tvrdio da niko ne može da razumije i interpretira PISMO kao on, te kako je on jedini nadležan da kaže, ono što je Hrkljuš htjeo da kaže. Amfilohije je bio više konzervativne prirode i nije mu nikako uspijevalo da vidi u PISMU ono što je tamo vidio kardinal Jovo.

  U stvari, iskreno rečeno, najveća razlika između njih dvojice bila je u tome što je Amfilohije volio žene, dok je Jovo mrzio žene, te dok je Amfilohije trčao za “dobrim ženskim”, Jovo je trčao za “dobrim muškim”. (Poznata je njegova izreka: “kad nema dobro žensko, može i dobro muško”, mada za Jovu nijedno žensko nije bilo dovoljno dobro).

  Tako je Jovo skupljao oko sebe one hrkljuševske velikodostojnike koji su poklanjali više pažnje muškom polu, te je vremenom nastao veliki jaz između Amfilohijine i Jovine grupe hrkljuševskih velikodostojnika. Poslije nekoliko incidenata u kojima su zvaničnici iz Amfilohijine grupe bili fizički napadnuti s leđa, od strane zvaničnika iz Jovine grupe, oni su se i skroz razdvojili.

  Jovo se na kraju pokupio sa svojom elitom i preselio u drugu, tj. vatikansku čaršiju, gdje je sada poznat kao pop Jovan Jovo I (Prvi). Pop Jovo je imenovao Krešu Bičakćića, koji je bio njegova desna ruka, za svog predstavnika u našoj čaršiji, te je tako i Krešo postao kardinal. Jovo je uskoro nakon preselenja i povećanih životnih troškova uveo iz vatikanske čaršije i Porez na Hrkljuša, tako da se sada velikom broju hrkljuševaca to automatski odbija od plate.

  Sada već postaje vrlo komplikovano pratiti razvoj događaja na terenu, jer u našoj čaršiji trenutno imamo ortodoksne hrkljuševce, vatikanske hrkljuševce i  eurohrkljuševce. Da ne pominjem brojne druge grupe i podgrupe od kojih sam neke već pomenuo. Situaciju pogotovo komplikuje i rat na lingvističkom području, jer kako smo sada dobili 3 različita naroda, velikom brzinom uvode se i 3 različita jezika.

  Kada je kardinal Krešo Bičakćić javio Popi Jovi Prvom, da je Atamaran počeo sa ubacivanjem slova H i mjenjanjem jezika u slavu Hrkljuša dž.š., koji je sada već poznat kao eurohrkljuševski jezik, Jovo mu je naložio da ovaj odmah osnuje specijalni odbor za proizvodnju novih riječi, tj. da se i vatikanskohrkljuševski jezik po svaku cijenu mora razlikovati od ostalih.

S obzirom da je taj odbor plaćen po učinku, oni jos uvijek proizvode toliko novih riječi da ih ni vatikanski hrkljuševci ne mogu stići da nauče, pa tako sada čak i oni sami imaju problema u međusobnoj komunikaciji.

  Tako, Amfilohije uvede azbuku, Jovo odgovori sa abecedom, Amfilohije uzvrati ćirilicom, a Atamaran latinicom, Atamaran napade ijekavskim, Amfilohije odgovori ekavskim, i tako do daljnjeg.

Tako dobismo kafu i kaficu, kavu i kavicu, kahvu i kahvicu… itd.itd.

  Međutim, nekom čudnom misterijom oni su uspjeli da postignu i jedan prećutni dogovor tj. da se samo 3 riječi ne mijenjaju ni po koju cijenu, a to su: pivo, pička, i čevapi. (Izvinjavam se što nisam mogao da kulturnije objasnim ovaj drugi pojam, jer se bojim da će se riječi: ženski, polni i organ; takođe uskoro izmjeniti, tako da čitalac neće moći razumjeti o čemu se radi).

  Tako su ove 3 riječi i dan danas ostale iste u sva tri jezika koji se koriste u našoj čaršiji, a mi smo mahom svi postali poliglote, jer sada umjesto jednog, baratamo sa 3 jezika.

  Uostalom, situacija sa jezicima se i u ovom trenutku mjenja jednom takvom brzinom, da ni ja sam ne znam na kom ću se jeziku javiti slijedeći put.

  Danas ova 3 naroda izbjegavaju neke dublje međusobne veze i interakcije u našoj čaršiji, osim u biznisu, koji još uvijek odvija po onom starom i već  tradicionalnom pravilu: “samo pošteno, pa ko koga zajebe”.

  Jedini problem u čaršiji ostao je mali Mujo, jer navodno – previše talasa, a veoma dobro je poznato da,

kad je narod u govnima do brade - talasi nimalo nisu poželjni.

  Kada je gospođa Persida, koja je inače obavještena bolje od CIA-e kad se o situaciji u čaršiji radi, izvjestila Muju o svemu ovome, očekivala je da će on to prokomentarisati sa onim svojim već legendarnim:

 “Majku im jebem fašističku”, međutim ne, ovaj put mali Mujo je samo uzdahnuo i rekao:

  “Ja budala, majko moja draga”.

 

(Jedino je ostalo nepoznato na koga se ovo tačno odnosi)?!?

 

(nastavlja se, jer se kraj još uvijek, na žalost - ni ne nazire)  

Šesti Dio

Djeca Matriksa - Prvi Dio

Home